Fringe | Barbara de Leeuw

Gemeente Oss vraagt iets wat nog niet eerder gedaan is: van twee bestaande theaters één nieuw theater maken. De wens voor een duurzaam theater van de toekomst is iets waar het hart van projectleider Barbara de Leeuw sneller van gaat kloppen. Maar er komt heel wat bij kijken om van het ontwerp tot de bouw van het nieuwe Lievekamptheater te komen. Om de vernieuwbouw van het theater in goede banen te leiden werkt zij samen met de stuurgroep en projectteams aan de uitvoering van dit project.

De vernieuwbouw van theater De Lievekamp zit nu nog in de zogenoemde ontwerpfase, die volgt op de eerste fase, de initiatiefase, waarin de ideeën voor het theater zijn uitgewerkt. In de ontwerpfase moet een besluit worden genomen over hoe het theater er straks uit gaat zien. Volgens Barbara is deze tweede fase in volle gang en is er inmiddels een definitief ontwerp waar de gemeenteraad van Oss mee moet instemmen. Als het ontwerp goedgekeurd is, wordt er werk gemaakt van het technisch ontwerp, waarin wordt gekeken hoe de theorie van het papier ook in de praktijk te bouwen is. Daarvoor start het aanbestedingsproces bij bouwbedrijven en de uiteindelijke bouw en oplevering van het theater.

Hoewel de verschillende fases elkaar opvolgen, wil dat niet zeggen dat ze wachten tot de ene fase is afgerond, voordat ze met de volgende verder gaan. Zo zorgt Barbara er achter de schermen steeds voor dat de te nemen besluiten vroegtijdig bij de juiste personen terechtkomen en dat de vervolgstappen in het project in kaart zijn gebracht en in gang worden gezet. Door oog te hebben voor de balans tussen de planning, het budget en de kwaliteit van het project, zorgt zij als spin in het web dat het project zo goed mogelijk wordt uitgevoerd. Dat de gemeente Oss het project in samenwerking met het theater uitvoert, is volgens haar uniek. Wel is ze gewend om met eindgebruikers om tafel te zitten, omdat er daardoor een goed bruikbaar gebouw tot stand komt. Met elkaar bepalen ze wat de wensen en eisen zijn voor de nieuwe Lievekamp.

Er zijn veel partijen waar Barbara in het proces mee te maken heeft. Van de afdelingen cultuur, vastgoed en vergunningen van de gemeente, tot bijvoorbeeld experts op het gebied van theatergebruik, financiën en communicatie. Aan Barbara de taak om al die mensen samen te brengen en zo goed mogelijk gebruik te maken van ieders kennis en kunde. Het is volgens haar goed om samen te dromen, want als je niet droomt komt een project als dit niet tot stand. Maar het is daarnaast net zo belangrijk om realistisch te zijn. Uiteindelijk willen alle partijen het beste resultaat in zo kort mogelijke tijd en tegen de laagste kosten. Daarom wordt er met vertrouwen in elkaar gewerkt aan een zo goed en mooi mogelijk theater.

"Tijd, geld en kwaliteit moeten in balans blijven."

De vernieuwbouw van De Lievekamp op deze duurzame manier betekent dat niet alles van te voren vastligt. Dat kan ook niet, want het is het eerste theater dat op deze manier gebouwd wordt. Barbara ziet het als een puzzel die je met elkaar oplost. Daar worden mensen soms onrustig van, omdat ze graag zekerheid willen. Daarom is het logisch dat er meer tijd gestoken wordt in het meenemen van iedereen in het hele proces, zodat alle neuzen dezelfde kant op blijven staan. Voor de vernieuwbouw is flexibiliteit en creativiteit nodig. Hoe beter mensen weten wat we doen en waarom we dat doen, des te meer steun er is voor de vernieuwbouw.

Dat een theater als dit geld kost is een feit, maar het getuigt lef en enthousiasme om als gemeente te laten zien dat het nieuwe theater een voorbeeld kan zijn voor hoe je op een duurzame manier tot een prachtig nieuw theater kan komen. Wat haar betreft zet de gemeente hiermee de standaard voor toekomstige duurzame bouwprojecten. Hoewel het project uitdagend is, gelooft ze erin dat het project haalbaar is. Met overzicht, inzicht en een blik op de toekomst komen we stap voor stap tot het gewenste eindresultaat. Maar bij elke stap moeten we wel kritisch zijn: het gaat om heel veel gemeenschapsgeld en daar moeten we zorgvuldig mee omgaan. Aan de andere kant levert het voor een gemeente met 100.000 inwoners op economisch vlak ook veel op. Soortgelijke projecten duren soms 10-15 jaar. Wij willen de vernieuwbouw van De Lievekamp in 5 jaar doen. Dat is een moeilijke, maar niet onmogelijke taak. Stel dat we er wel wat langer over doen, bijvoorbeeld 8 jaar, dan zijn we nog steeds sneller dan de meeste andere projecten, besluit Barbara positief. Als het theater in de toekomst in gebruik kan worden genomen, komt dat doordat iedereen er met veel enthousiasme en durf z’n schouders onder heeft gezet.