Gemeente Oss
Theater De Lievekamp is al meer dan vijftig jaar een belangrijke culturele plek voor Oss én de regio. Gemeente Oss wil dat het gebouw ook de komende vijftig jaar een fijne ontmoetingsplek is voor alle generaties en daarom wordt het theater vernieuwd. Dolf Warris, wethouder cultuur van gemeente Oss, is bestuurlijk eindverantwoordelijk voor de ontwikkeling van het nieuwe theater. Hij vertelt over het proces om een inclusief theater te realiseren dat een voorbeeld is op het gebied van circulariteit en duurzaamheid.
Het proces om tot een nieuw theater te komen is ongeveer tien jaar geleden gestart. Er werd nagedacht over hoe het oude Lievekamptheater het beste gerenoveerd kon worden, zodat het weer 50 jaar vooruit kan. Toen het Zuiderstrandtheater door gemeente Den Haag verkocht werd, voor een symbolisch bedrag van € 1, werd gemeente Oss de nieuwe eigenaar. Dit theater wordt nu grotendeels hergebruikt bij de vernieuwbouw van De Lievekamp.
Het hergebruik past bij gemeente Oss, die een duurzame gemeente wil zijn, omdat dat goed is voor de huidige inwoners én de komende generaties. Het circulair bouwen maakt dit theater uniek. Een soortgelijk project is nog nergens anders gedaan. Daardoor was het ook een uitdaging om de gemeenteraad te overtuigen. Gelukkig was de raad direct positief en werd 68 miljoen euro beschikbaar gesteld. Een belangrijke stap in het proces om te komen tot een theater dat een voorbeeld is op het gebied van duurzaamheid, energiezuinigheid en circulariteit. Een project dat volgens Dolf goed past bij de tijd waarin we leven. De gemeente is er trots op dat de vernieuwde Lievekamp straks het meest duurzame theater van Nederland is.
“De nieuwe Lievekamp is een voorbeeld van circulariteit en duurzaamheid”
Dolf is voorzitter van de stuurgroep waarin alle betrokken partijen zitting hebben: van de verschillende samenwerkingspartners tot de uiteindelijke gebruikers van het theater. Het doel is om van het vernieuwde theater ook weer een fijne ontmoetingsplek voor alle inwoners van gemeente Oss te maken. Het aanbod van De Lievekamp en Muzelinck, centrum voor de kunsten, trekt veel verschillende mensen aan. Jong en oud komen er samen. Het theater en kunstencentrum Muzelinck zijn er voor iedereen en iedereen kan meedoen. Daarom is het belangrijk dat zoveel mogelijk partijen betrokken zijn bij de realisatie van het theater van hun stad. Door die betrokkenheid is het bouwproces ook anders dan hoe dat normaal gesproken gaat. Zo gaat er volgens de wethouder veel meer tegelijkertijd, omdat nu ook de eindgebruikers direct aan tafel zitten. Zij denken mee over het gebruik van het theater in de praktijk. Dat is bijzonder en soms ook best lastig, geeft hij toe, maar het is volgens hem vooral een groot avontuur.
Eén van de dingen die gaandeweg het proces is gewijzigd is dat de huidige grote zaal van De Lievekamp eerst zou worden afgebroken, maar nu perfect geschikt blijkt om als middenzaal van het nieuwe theater te dienen. Daarnaast bleek er ruimte te zijn voor een extra kleine zaal van 100 stoelen, een zogenaamde vestzakzaal. Alles bij elkaar wordt het daardoor een heel mooi en functioneel theater, waar zowel artiesten als bezoekers zich welkom voelen. Volgens Dolf is het een heel natuurlijk proces om te komen tot een ‘gewoon goed’ theater. Doordat de grote zaal van De Lievekamp straks de oude zaal van het Zuiderstrandtheater is, zijn hier minder verrassingen. De indeling van de zaal is een kopie van hoe het was en daardoor is bijvoorbeeld al duidelijk hoe breed de zaal is, hoe het zicht op het podium is en hoe de akoestiek is.
Door de verschillende zalen is er straks veel meer ruimte voor allerlei vormen van kunst: van amateurkunst tot professionele kunstenaars vinden hier hun plek. Grote producties hebben de ruimte om een groot publiek aan te spreken in de grote zaal. Muzelinck vindt er een nieuwe plek en er komt een ontmoetingscafé dat ook buiten theatertijden geopend is. De middenzaal wordt een vlakke vloerzaal, met stoelen die inschuifbaar zijn. Daardoor wordt het een prachtige zaal voor onder andere staande concerten. En ook het gebouw wordt heel bijzonder, met een enorme aantrekkingskracht vanwege de manier van bouwen. Doordat alle ruimtes voor verschillende doeleinden inzetbaar zijn, kunnen ze ook goed gebruikt worden voor bijvoorbeeld familie- of zakelijke bijeenkomsten en voor beurzen en congressen. Door alle verschillende mogelijkheden wordt het theater de plek voor alle inwoners van gemeente Oss. Alle artiestenruimtes, foyers en zalen zijn bovendien goed bereikbaar voor mensen die slecht ter been of rolstoelafhankelijk zijn. En dat maakt de nieuwe Lievekamp straks een heel multifunctioneel en inclusief theater.
Gemeente Oss bouwt aan een aantrekkelijke stad waar je fijn kunt wonen, werken, leven en elkaar ontmoeten. Een aantrekkelijke stad heeft volgens de gemeente ook een theater dat met de tijd meegaat en waar men elkaar kan ontmoeten. Theater De Lievekamp ligt centraal, ook voor de regio, en wordt een warm hart toegedragen door de inwoners. Cultuur is een belangrijk onderdeel van de gemeenschap, zowel op professioneel vlak als in het amateurveld. Dat maakt het echt een theater van en voor de stad. Het is een plek om elkaar te ontmoeten, waar iedereen welkom is. De gemeente hoopt dat het vernieuwde theater hét voorbeeld wordt voor cultuurbeleving en -onderwijs. Met de verbouwing maakt de gemeente het duurzame en culturele visitekaartje van Oss waar!