Meest gestelde vragen
Het hele project van theater De Lievekamp aan de Raadhuislaan in Oss kan vragen oproepen. Daarom hebben we de meest gestelde vragen voor alle gasten, artiesten, omwonenden, betrokkenen en geïnteresseerden bij elkaar gezet op deze pagina. Je vindt hier actuele informatie over jouw theaterbezoek en informatie over de plannen van de toekomst.
De gefaseerde bouw zorgt ervoor dat culturele activiteiten zoveel mogelijk doorgaan tijdens de werkzaamheden. Je kunt dus gewoon voorstellingen blijven bezoeken en ontvangt te allen tijde de actuele informatie vanuit De Lievekamp, voorafgaand aan je theaterbezoek.
Jazeker! Houd de informatie in de gaten die je ontvangt via de servicemail, voorafgaand aan je theaterbezoek.
Jazeker! Houd de informatie in de gaten die je ontvangt via de servicemail, voorafgaand aan je theaterbezoek.
De bouw start naar verwachting in 2026. Fase één is eind 2027 gereed, en fase twee volgt in 2029. Gedurende deze periode blijven er regelmatig updates over de voortgang van de werkzaamheden. De uitvoering van het project gebeurt in twee bouwfases, waarbij het huidige theater open kan blijven. In de eerste fase worden de nieuwe Grote Zaal en de Vestzakzaal gerealiseerd. Daarna volgen de transformatie van de huidige Grote Zaal tot Middenzaal, de nieuwe
foyers, het Theatercafé en de renovatie van Muzelinck, centrum voor de kunsten.
Geluidsoverlast wordt geminimaliseerd door een zorgvuldige planning en het actief communiceren met omwonenden. Er wordt gestreefd naar een soepele samenwerking tussen de betrokken partijen om de overlast voor de buurt te beperken.
Muzelinck blijft actief en biedt tijdens de verbouwing verschillende evenementen en voorstellingen aan op andere locaties in Oss.
Bezoekers en artiesten profiteren van een eigentijds gebouw met meer comfort, betere akoestiek en vernieuwde faciliteiten. Omwonenden krijgen een culturele voorziening van hoge kwaliteit in een omgeving die duurzaam en toekomstgericht is ingericht. De gefaseerde bouw zorgt ervoor dat culturele activiteiten zoveel mogelijk doorgaan tijdens de werkzaamheden.
Het vernieuwde theater richt zich op een breed publiek: inwoners van Oss én bezoekers uit de regio, provincie en zelfs landelijk. Met een groei naar 110.000 tot 120.000 inwoners in het vooruitzicht, sluit het theater aan bij de culturele ambities van een stad in ontwikkeling.
Sommige grotere voorstellingen en producties kunnen iets duurder worden in toekomst, maar we proberen de prijzen zoveel mogelijk laag te houden.
Het nieuwe gebouw voldoet aan de moderne eisen van toegankelijkheid. Denk aan ruime liften, aangepaste zitplaatsen, logische looproutes, rolstoeltoegankelijke toiletten en duidelijke bewegwijzering.
Het ontwerp van het nieuwe theater is gemaakt door architectenbureau cepezed, dat bekendstaat om zijn duurzame en modulaire ontwerpen. Cepezed werkt hierbij nauw samen met LCP Circulair, een consortium dat gespecialiseerd is in circulair bouwen. Samen realiseren zij een toekomstbestendig gebouw dat de visie van Oss op duurzaamheid en vernieuwing weerspiegelt.
Het nieuwe gebouw wordt een modern, multifunctioneel en energieneutraal theater. Lange zichtlijnen, veel daglicht, intuïtieve looproutes en een sterke stedenbouwkundige inpassing kenmerken het ontwerp. De zalen zijn slim gepositioneerd in een nieuwe, lichte schil, die goed aansluit bij de ontwikkeling van de Raadhuislaan-Zuid en De Spoorzone. Het geheel vormt straks een toegankelijk en inspirerend cultureel hart voor Oss.
De herbouw is een uniek voorbeeld van circulair bouwen. Het grootste deel van het materiaal komt van het voormalige Zuiderstrandtheater uit Scheveningen. Minimaal 70% van dat gebouw wordt hergebruikt, wat leidt tot een forse CO₂-reductie van 1.361 ton en voorkomt de verspilling van 5,7 kiloton aan bouwmateriaal. De toepassing van materiaalpaspoorten en de registratie van het hele proces dragen bovendien bij aan kennisontwikkeling en opschaalbaarheid van circulaire bouw.
Hergebruikte materialen spelen een prominente rol in het interieur en de structuur van het theater. Onder andere de grote zaal, de toneeltoren, het podium en de constructieve elementen van het Zuiderstrandtheater krijgen een prominente plek in het nieuwe De Lievekamp. Hierdoor wordt zichtbaar dat hergebruik samengaat met kwaliteit en esthetiek.
Het nieuwe theater biedt drie zaalopties: de grote zaal met 900 zitplaatsen, een middelgrote zaal die 350 zitplaatsen biedt of kan worden omgebouwd tot een flexibele ruimte voor 600 staanplaatsen, en een kleinere zaal met 100 zitplaatsen voor intiemere voorstellingen en bijeenkomsten.
De middenzaal wordt volledig flexibel inzetbaar, met zowel zit- als staanplaatsen. Hierdoor kunnen uiteenlopende evenementen worden georganiseerd: van intieme voorstellingen tot grootschalige concerten en festivals.
Inwoners van Oss worden actief betrokken bij het project, met informatiebijeenkomsten en mogelijkheden om vragen te stellen over de verbouwing en de toekomstige invulling van het theater. Er worden regelmatig updates gedeeld via verschillende kanalen.
Er wordt geprobeerd zoveel mogelijk lokale bedrijven en vakmensen in te schakelen voor de bouw van het theater. Dit stimuleert de lokale economie en zorgt voor een bredere betrokkenheid bij het project.
Het publiek wordt regelmatig geïnformeerd via de website, nieuwsbrieven en sociale media. Daarnaast worden er evenementen georganiseerd waarin de voortgang van de verbouwing wordt gedeeld en waarin je vragen kan stellen.
Er wordt gezorgd voor voldoende parkeergelegenheid voor bezoekers van het theater, inclusief specifieke parkeerplaatsen voor mensen met een beperking, zodat iedereen eenvoudig toegang heeft tot het gebouw.
Er komt een ruime fietsenstalling dichtbij het theater, waardoor het ook voor fietsers gemakkelijk wordt om het theater te bezoeken.
Er wordt voorzien in laadpalen voor elektrische voertuigen, zodat bezoekers met elektrische auto's hun voertuig makkelijk kunnen opladen tijdens hun bezoek aan het theater.
Het theater ligt op korte afstand van het treinstation, en er zijn goede busverbindingen naar het gebouw, wat het voor zowel lokale als regionale bezoekers makkelijk maakt om het theater met het openbaar vervoer te bereiken.
Voor de bouw van het cultuurcluster wordt een lening verstrekt door de gemeente Oss. In de duurzame en circulaire ambities worden er extra mogelijkheden gezocht in subsidies van andere overheden of financiering via fondsen.
De stichtingskosten zijn begroot op basis van het definitief ontwerp. In de verdere technisch ontwerpfase wordt er gestuurd op deze begroting zodat de realisatie – die ook nog gefaseerd zal plaatsvinden – wordt gemonitord.
Circulair bouwen betekent dat de materialen en middelen die voor de bouw van een gebouw worden gebruikt, hergebruikt kunnen worden, zodat er zo min mogelijk afval ontstaat en de ecologische voetafdruk wordt verkleind.
Circulariteit draagt bij aan het verminderen van verspilling en het behoud van grondstoffen. Door materialen opnieuw te gebruiken, wordt de impact op het milieu geminimaliseerd en wordt het gebruik van nieuwe grondstoffen beperkt.
Het nieuwe theater is energieneutraal. Dit betekent dat het gebouw evenveel energie opwekt als het verbruikt, waardoor het bijdraagt aan een duurzame toekomst zonder afhankelijk te zijn van fossiele brandstoffen.
Er is veel aandacht voor klimaatadaptatie. Het gebouw wordt zo ontworpen dat het bestand is tegen de gevolgen van klimaatverandering, zoals extreme hitte, en er worden diverse duurzame maatregelen genomen, zoals vergroening van het terrein.