Aan de slag

Met de programmalijn Theater van de Stad zetten wij de deuren van ons theater wagenwijd open! Het bezoeken van een theater is echter niet vanzelfsprekend. Daar willen wij graag, met iedereen uit Oss en omgeving, iets aan doen. Dit doen we op twee manieren: je kunt bij ons zelf optreden of zelf programmeren.

 

 

 

 

 

Zelf optreden

We nodigen lokale talenten uit om op te treden op één van onze podia. Heb jij een talent, maar ben je nog niet klaar om dit te presenteren? Dan koppelt De Lievekamp je aan een geschikte professional om jouw weg naar het podium te begeleiden. Of we verbinden je met andere talenten, zodat je samen een optreden kunt verzorgen. Dat hoeft niet direct op ons grootste podium: we hebben verschillende zalen en ook in onze publieksruimtes zijn genoeg opties voor kleine presentaties. Bovendien hoeft dat talent geen podiumkunst te zijn! We zijn op zoek naar talenten in alle soorten en maten die we graag een professioneel podium bieden.

Zelf programmeren

Wil je niet zelf optreden, maar hou je wél van theater? Ben je creatief of heb je vaak goede ideeën? Heb jij het gevoel dat we voor jou of voor een specifieke doelgroep nog geen geschikte voorstellingen en activiteiten aanbieden? Dan gaan we graag in gesprek!

Met Theater van de Stad geven we iedereen de kans om in de rol van programmeur te kruipen. En met iedereen, bedoelen we ook echt iedereen. Denk bijvoorbeeld aan jongeren, die het liefst met leeftijdsgenoten naar voorstellingen gaan. Of mensen die graag een keer een Cambodjaanse, Turkse of Poolse voorstelling willen bezoeken. We vragen je niet alleen mee te denken over de voorstellingen, maar hopen ook op advies over de randvoorwaarden. Begint de voorstelling misschien te laat op de avond, is de pauze te kort of heeft het publiek meer begeleiding nodig van en naar de zitplaats? Daar kan niemand ons beter over informeren dan het publiek zelf!


 

Theater van de Stad heeft persoonlijke overwinningen en groei gebracht bij de groep jonge mantelzorgers.

Daniëlle van Geel en Doky de Kleyn (ONS Welzijn)


 

Aan de slag

Onze Programmeur Theater van de Stad vertelt:

Tegen een eerste gesprek om het over je idee te hebben, zeggen we nooit nee, hoe klein je idee ook is! Tijdens zo’n eerste gesprek bekijken we samen wat de behoefte is van de groep voor wie jij iets wilt organiseren en of het past binnen Theater van de Stad. Lijkt het erop dat jouw idee de start van een geslaagd project kan zijn, dan maken we samen een actieplan. Daarin benoemen we wie welke taak op zich neemt en weet je dus precies waar je aan toe bent.

We bekijken of we organisaties kunnen betrekken om het project nog beter uit te voeren of om het bereik te vergroten. Natuurlijk bespreken we ook hoe we promotie gaan maken voor je activiteit, wie we willen bereiken en hoe we dat het beste kunnen doen. We stippelen een tijdspad uit, prikken een datum waarop de activiteit of voorstelling gaat plaatsvinden en gaan samen aan de slag om jouw idee te realiseren. Als je idee niet past binnen Theater van de Stad, dan zetten we ons netwerk in om jouw idee op de juiste plek tot zijn recht te laten komen.

 


 

Voorbeelden uit de praktijk

Lokaal talent

Talenten uit het ongeorganiseerde amateurveld of talenten die zelf misschien niet eens weten dat ze een talent hebben, geven wij een podium met Theater van de Stad. Hoe groot of klein dat podium is, is afhankelijk van het talent en wat diegene al kan en durft.

Het Poëzie Podium Oss organiseerde in de Rabo Zaal een Tribute to Lennaert Nijgh, waarbij lokale dichters en musici gevraagd werd een ode te brengen aan deze meester van de schrijfkunst. Met onze eigen talentenjacht Guts & Glory bieden we jonge talenten een podium in twee categorieën: The Music Edition en The Dance Edition. In samenwerking met Muzelinck mocht Theater van de Stad ook een podium bieden aan Kunstmaatjes, een project waarbij basisschoolleerlingen en mensen met een beperking samen werken aan verschillende podiumkunsten en dit nota bene presenteerden in onze Grote Zaal!

Maatschappelijk theater

Een voorstelling in het theater is een prachtig middel om aandacht te vragen voor allerlei zaken die spelen in de maatschappij. Theater van de Stad werkt daarom samen met het sociaal domein om lokale thema’s bespreekbaar en grijpbaar te maken, door middel van een inspirerende theatervoorstelling. In deze voorstellingen staan zeker niet alleen maar professionele spelers op het podium, juist niet! Wie kan een levensverhaal nou beter vertellen dan de ervaringsdeskundigen?

programmering voor ouderen

Zoals iedereen weet, begint ons land te vergrijzen en komen er steeds meer ouderen die door gezondheidsklachten of ouderdom kwetsbaar worden. Een theaterbezoek kan voor deze kwetsbare groep niet meer haalbaar zijn en daar wil Theater van de Stad graag in meedenken.

Zo is er elke derde woensdag van de maand een gezellig meezingconcert in ons Theatercafé. Het concert vindt overdag plaats en het café is volledig toegankelijk voor rollators en rolstoelen. Daarnaast heeft in 2019 de eerste editie van het Senior Song Spektakel plaatsgevonden: een talentenjacht waarbij lokale, muzikale ouderen de kans krijgen hun talent te tonen op een professioneel podium. Met deelnemers tot maar liefst 85 jaar was het een zeer gevarieerd en geslaagd programma. In samenwerking met PRA Muziektheater hebben al meerdere muziek- en dansactiviteiten in de wijken van Oss en in ons theater plaatsgevonden, waar (oudere) wijkbewoners kosteloos aan mee mochten doen. Met Kijk in mijn ogen daagt PRA mensen uit om echt contact te maken en gebruikt daarbij dans en muziek als middel. Het resultaat werd in ons theater door meer dan 100 bezoekers bekeken.