woensdag
08
nov

True Copy

BERLIN

Grote Zaal - 20:15 uur
Toneel

Op 6 mei 1994 vallen de gendarmes binnen op het Franse landgoed van Geert Jan Jansen. Ze stuitten er op meer dan 1600 werken van grootmeesters als Picasso, Dalí, Appel, Matisse en Hockney. Opmerkelijk detail: het gros ervan blijkt uit het penseel van de Nederlander te komen. Geert Jan weet gedurende meer dan twintig jaar de kunstwereld op te lichten. Hij doet dit zo overtuigend dat Picasso en Appel nietsvermoedend echtheidscertificaten uitschrijven bij werk dat hij maakt. ‘Ik ben geen oplichter, ik ben een verlichter,’ zegt hij er zelf over. ‘Ik denk dat ik hen best wat werk uit handen heb genomen.’

In True Copy laat het Vlaamse theatergezelschap BERLIN verschillende werelden en realiteiten op het podium samenvloeien. Samen met haar hoofdpersonage legt ze de vinger op enkele pijnpunten binnen de kunstwereld, maar toont ze ook het universele verhaal van één man die zich staande tracht te houden binnen een web van leugens. Of zijn het variaties op de waarheid?

"Het is zoals Jansen zei: Soms is het gewoon heerlijk om bedrogen te worden."
De Standaard
"Voor True Copy bedient BERLIN zich razendknap van de werkelijkheid van de Nederlandse kunstvervalser Geert Jan Jansen."
NRC
"True Copy zet theater simpel en vooral grandioos in als middel tussen verbeelding en goedgelovigheid. Wat is wel, wat is niet waar? Is cult kunst of namaak? Een ding is zeker, True Copy deelt een kunstschop uit, die het thema van Boulevard enorm verdiept."
Trouw

tip van de programmeur

Deze avond laten we je kennismaken met het Vlaamse theatergezelschap BERLIN en in het bijzonder met True Copy. Deze spraakmakende productie bevindt zich op het snijpunt van documentaire en theater. Hierin staat het leven en werk van de vroegere meestervervalser Geert Jan Jansen centraal. In een toepasselijke decor dat bestaat uit kunstwerken en beeldschermen vertelt het hoofdpersonage zelf een slimme en secuur uitgewerkte bespiegeling over echt en nep, over realiteit en fictie. Maar kunnen we eigenlijk alles wel geloven wat hij vertelt? Het einde van True Copy gaat gepaard met een onverwachte apotheose. Eentje die nog lang op het netvlies blijft branden.