vrijdag
28
okt

Ars Musica Orkest

Fantastische Felix

Grote Zaal - 20:15 uur
Klassieke muziek en opera

De topmusici van het Ars Musica Orkest laten tijdens dit spectaculaire concert horen waarom componist Felix Mendelssohn zo wordt gewaardeerd. Het orkest voert zijn eerste Vioolconcert uit, door Mendelssohn als 14-jarige puber gecomponeerd. Niet alleen Felix, maar ook zijn zus Fanny Hensel-Mendelssohn wordt tijdens het concert vertegenwoordigd. Hiermee krijgt zij alsnog het eerbetoon dat ze in haar tijd als vrouwelijke componist niet kreeg. Extra bijzonder is deze avond Mozarts Symfonie 40, door de musici volledig uit het hoofd gespeeld!

Fantastische Felix
Wat een buitenkans: een muzikaal genie uit de eerste helft van de negentiende eeuw leren kennen als een vriend. Felix Mendelssohn Bartholdy schreef niet alleen prachtige werken, hij liet ook meer dan zesduizend brieven na. Aan zijn zus Fanny, zijn ouders, zijn vrouw, collega’s, vrienden en de dichter Goethe. Ars Musica start in 2022 met Felix – een zevenjarig project rond de componist Mendelssohn, die ook dichter, schilder, conservatoriumdirecteur, organist, pianist, wereldreiziger, filosoof, theoloog en wonderkind was.

De aandacht voor deze buitengewone man is niet verwonderlijk. Het was Felix die in 1829 voor het eerst na honderd jaar weer Bachs Matthäus Passion uitvoerde, een sensatie in die tijd. Hij zag de zeldzame schoonheid van Bachs muziek én nam de moeite deze voor een breder publiek toegankelijk te maken. Onze levendige Bach-traditie is er dankzij hem. Tegelijkertijd was hij ook een vernieuwer die talloze nieuwe composities van tijdgenoten programmeerde. Zijn componerende zus Fanny was daar één van. Met Felix kijk je dus zowel terug als vóóruit in de muziekgeschiedenis, en begrijp je dat geen componist en geen werk helemaal op zichzelf staat. De concertreeks Fantastische Felix laat die verbondenheid horen en is de perfecte aftrap van het ambitieuze project van het gezelschap. Laat Ars Musica hierbij je reisgenoot in klassiek zijn!


Ars Musica Orkest speelt deze avond samen met sopraan Nanette Mans en onder leiding van Patrick van der Linden. Het programma bestaat uit de volgende werken:

 

Johann Sebastian Bach 
Aria’s voor sopraan uit de Matthäus Passion

Wolfgang Amadeus Mozart
Symfonie 40, K. 550

Felix Mendelssohn Bartholdy
Vioolconcert in d mineur

Fanny Hensel-Mendelssohn
Twee liederen voor sopraan en orkest

Darius Milhaud
Scaramouche

Deze externe inhoud is geblokkeerd vanwege je cookie instellingen. Accepteer cookies om de inhoud te zien.