De beste singer-songwriters van NL

Het Nieuwe Lied

Er is geen land ter wereld waar zoveel kleinkunst wordt gemaakt als in Nederland. Binnen dit genre nemen de singer-songwriters een speciale positie in.

Vijftien van deze Nederlandstalige theaterzangers hebben zich verenigd in een collectief: Het Nieuwe Lied. Het is dé plek waar het Nederlandse lied nieuw leven wordt ingeblazen. Het Nieuwe Lied bestaat uit Peter van Rooijen, Kiki Schippers, Eva van Manen, Maarten Ebbers, Flip Noorman, Jan Groenteman, Tjeerd Gerritsen, Dafne Holtland en Frank van Kasteren. Op deze avond geeft een aantal van deze talentvolle singer-songwriters een kort solo-optreden, vaak aangevuld met een speciale gast. Elke voorstelling is verrassend anders, maar altijd vol pakkende Nederlandstalige liedjes die origineel, humoristisch en/of ontroerend zijn.

Peter van Rooijen is vast onderdeel van het muziektheatergezelschap Circus Treurdier, schrijft voor en speelt in TreurTeeVee, dropte in 2016 zijn debuutalbum Er is iemand thuis en staat deze kerst in Theater Bellevue met de kerstvoorstelling Jesus Christ Karaokebar. De Volkskrant noemde hem een van de getalenteerdste liedjesschrijvers van zijn generatie.

Kiki Schippers speelde vanaf 2015 haar debuutvoorstelling Wie kijkt?, werd in 2016 genomineerd voor de Annie M.G. Schmidt-prijs met Guus en won ‘m in 2017 met Er spoelen mensen aan. De Theaterkrant schreef over haar: ‘Liedjes schrijven en zingen, dát kun je aan Schippers overlaten.’

Eva van Manen was lid en medeoprichter van het theatercollectief De Hollanders en verbond zich als theatermaker aan Het Huis Utrecht. Als muzikant werkte ze samen met Spinvis, schreef ze met Huub van der Lubbe de muziek van de Paradevoorstelling van Mira van der Lubbe en werkt ze nu aan haar eerste album Politiek en Liefde.

Maarten Ebbers won in 2009 de jury- en publieksprijs van het Leids Cabaretfestival. Inmiddels speelt hij zijn derde avondvoorstelling Appeltje Eitje en treedt hij op met zijn band De Medemens. In 2017 werd hij genomineerd voor de Annie M.G. Schmidt-prijs met zijn SM-Lied.

Flip Noorman bracht twee cd’s uit, speelt met zijn band Flip en de Noormannen en werd in 2017 genomineerd voor de Annie M.G. Schmidt-prijs met Als tijd niet bestaat. De pers roemt zijn energie uitstraling, rockende muziek, rauwe stemgeluid en poëtische teksten.

Jan Groenteman is pianist, schrijft liedjes voor zichzelf en anderen (zoals Paul de Leeuw en Do), schrijft voorstellingen en speelt erin. Hij was onder andere betrokken bij de succesvolle Parade-voorstellingen van H.E.A.R. en is nu op tournee met Broertje dood van Groenteman en Vrouw.

Tjeerd Gerritsen won in 2015 de publieksprijs en Wim Sonneveldprijs op het Amsterdams Kleinkunst Festival, waar de jury hem een vakkundig muzikant en tekstschrijver noemde. Daarna speelde hij zijn eerste avondvullende show ‘Je kunt het ook omdraaien’.

Dafne Holtland is vooral bekend als lid van de band Zazí. In Nederland maakten ze liedjesprogramma’s en cd’s, maar ze toerden ook langs de Amerikaanse Westcoast en waren te zien in een Zuid-Koreaans televisieprogramma. Nu werkt ze aan haar eerst soloplaat.

Zanger, gitarist en singer-songwriter Frank van Kasteren zat en zit in verschillende bands, waaronder Wooden Saint, Orlando, Sir James en Altstad en is vast onderdeel van het muziektheatergezelschap Circus Treurdier. In 2015 begon hij ook met het schrijven van zijn eigen Nederlandstalige liedjes. In 2017 kwam zijn eerste soloalbum uit.

 

“Een aanwinst voor de Nederlandstalige liedkunst. Een mooi stel is het, dat barst van het talent.”
NRC
"Fris, eigenzinnig en bevlogen."
Het Parool
Meer informatie is te vinden op
hetnieuwelied.nl Het nieuwe lied op Facebook
Terug naar het programmaoverzicht