Styx van Wolfgang Fischer

Filmliga presenteert

Deze film wordt ook vertoond op woensdag 6 november & donderdag 7 november.

De veertigjarige Rike heeft haar leven goed op de rit. Ze is succesvol, werkt als arts, en is toe aan een welverdiende vakantie op Ascension Island ver weg in de Atlantische Oceaan.

Eenmaal daar besluit ze in haar zeilboot de woeste wateren te trotseren. Maar dat de wateren zo woest zouden zijn, had ze nu ook weer niet verwacht. Ze trotseert een storm, maar stuit dan op een overvolle vluchtelingenboot. Meer dan honderd mensen verkeren in levensgevaar. Ze komt hen te hulp, seint naar de kust. Haar SOS blijft echter onbeantwoord. Ze staat er helemaal alleen voor en wordt geconfronteerd met een belangrijke beslissing.

Styx opent met een vanuit vogelperspectief bekeken spoedinterventie. “We tonen hoe er in stedelijk Europa na een ongeval razendsnel een armada aan hulpdiensten uitrukt terwijl er niets gebeurt wanneer een schip met vluchtelingen dreigt te zinken op de oceaan. Daarom hernemen we dit perspectief om via statische omliggende schepen de passiviteit te benadrukken. De opzet van Styx was de morele strijd die wij als westerlingen moeten voeren, de keuzes die wij dienen te maken, in beeld te brengen. Onze protagoniste Rike is als urgentiearts en solozeilster een sterke vrouw die in een vijandige wereld kan overleven maar in de problemen raakt door een inwendig moreel conflict. We blijven op haar zeilschip om haar perspectief te blijven houden. Zo dwingen we de kijker om na te denken over haar zware emotionele ervaring en zich af te vragen ‘Wat zou ik gedaan hebben in die situatie?’”

Deze film speelt op de volgende data/tijden:
Dinsdag 5 november – aanvang 16.00 & 20.00 uur
Woensdag 6 november – aanvang 19.00 & 21.30 uur
Donderdag 7 november – aanvang 16.00, 19.00 & 21.30 uur

Voor algemene informatie over de Filmliga Oss en het bestellen van toegangskaarten verwijzen wij u naar www.filmligaoss.nl.

Dit kan je ook interesseren:
Terug naar het programmaoverzicht