Het Zwanenmeer

Ballet van de Staatsopera van Tatarstan

Bestaat er een ballet dat meer tot de verbeelding spreekt dan ‘Het Zwanenmeer’? Het is het hoogtepunt van het klassiek-romantische ballet. Marius Petipa was in topvorm toen hij in 1894 de choreografie maakte op de schitterende muziek van Tsjaikovski.

De versie van Ballet van de Staatsopera van Tatarstan uit Kazan betovert jong en oud. Zoals we van dit gezelschap gewend zijn, wordt dit sprookjesachtige ballet voorzien van indrukwekkende decors en schitterende kostuums. ‘Het Zwanenmeer’ gaat over een ongelukkige liefde: prins Siegfried houdt van prinses Odette, die door tovenarij in een witte zwaan is veranderd. De prins kan deze betovering verbreken door een eed van eeuwige liefde af te leggen. Dit wordt echter verhinderd door de tovenaar, die zijn dochter Odile in een zwarte zwaan verandert. ‘Het Zwanenmeer’ is één van de meest uitgevoerde balletten ter wereld en de meeste uitvoeringen sluiten nog nauw aan bij het origineel van Petipa en Ivanov. Het ballet geldt als het hoogtepunt van het klassiek-romantische balletgenre.

“Een adembenemende uitvoering van de dansklassieker (…) Geweldige staaltjes van ballettechniek. Naast de solisten verdient het corps de ballet een geweldig compliment.’’
Brabants Dagblad
Meer informatie is te vinden op
wereldtheater.com
Terug naar het programmaoverzicht