Theaterstichting Honingvos

Theater van de Stad

Je moeder heeft een psychisch probleem en heeft je hulp nodig. Kies je als jong volwassene voor jezelf of blijf je bij haar? Over deze verscheurende keuze gaat de theatervoorstelling Moederskind. Jong talent en een ervaren actrice werken erin samen. In samenwerking met Indigo en ONS Welzijn is dit stuk over zogeheten KOPP-kinderen naar ons theater gehaald.

Moederskind is een theatrale verbeelding van de relatie tussen een dochter en haar depressieve moeder. Een zeventienjarig meisje kijkt terug op twee beslissende momenten in haar leven. In het stuk zijn de rollen omgedraaid: niet de ouder zorgt voor het kind, maar juist andersom. ‘Als theatermaker vind ik dat een interessant gegeven’, legt de regisseur uit. ‘Ik verplaats me in het kind. Vanuit dat perspectief kijk ik naar problemen die zich kunnen voordoen. Reusachtige poppen moeten de veranderde verhoudingen weergeven.’ Na de voorstelling gaan de makers in gesprek met het publiek.

Regisseur is de Dordtse Ellen Honings (38), dramatherapeut en moeder van twee jonge dochters. Ze maakte eerder geslaagde voorstellingen over maatschappij-gevoelige onderwerpen, zoals identiteit en seksualiteit. Vanuit haar theaterstichting Honingvos probeert ze nu met Moederskind aandacht te vragen voor een grote groep weinig gehoorde kinderen. Hun angsten en zorgen blijven meestal binnenkamers. Het theaterstuk is geschreven door Nina van Tongeren (17), gebaseerd op eigen ervaring.

Terug naar het programmaoverzicht