Trap 'r niet in | Babbeltrucs

Rabobank Oss Bernheze & Theater van de Stad

Toen Caroline van den Heuvel (teamlead Dagelijkse Bankzaken Rabobank) een theatervoorstelling over babbeltrucs zag, dacht ze: daar moeten meer mensen heen. Programmeur Lobke van der Sanden (Theater van de Stad) was het met haar eens. Trap er niet in is woensdagmiddag 8 mei te zien in het Theatercafé van De Lievekamp in Oss. 

“Het is een ontzettend leuke voorstelling waarin vier acteurs scènes met bekende oplichterstrucs spelen”, vertelt Caroline. “Iemand krijgt bijvoorbeeld een WhatsAppbericht met de vraag om geld over te maken voor een nieuwe telefoon. Een ‘monteur’ belt aan voor een klus waar geen schroevendraaier aan te pas komt. En in een e-mail leest een dame dat ze een hoofdprijs heeft gewonnen. Je ziet hoe het misgaat, en na elke scène volgt een gesprek met het publiek. Want hoe moet je nou reageren als je zoiets zelf meemaakt?”

Echt een uitje
“Bij Rabobank willen we bijdragen aan een inclusieve samenleving”, vervolgt Caroline. “We vinden het belangrijk dat ouderen zelfstandig kunnen blijven bankieren. Dat moet veilig kunnen. Omdat criminelen actief blijven, brengen we babbeltrucs geregeld onder de aandacht, onder andere met filmpjes en via onze website. Deze voorstelling is weer eens iets anders; het is echt een uitje!”

Theater voor iedereen
Lobke was meteen enthousiast toen ze via Rabobank over de voorstelling hoorde. “Met de programmalijn Theater van de Stad proberen we mensen in de theaterzaal of op het podium te krijgen die we daar anders niet zien. De gedachte erachter is: theater De Lievekamp is er voor iedereen. Soms weten mensen niet dat ze talent hebben en hebben ze begeleiding nodig. Bezoekers blijven bijvoorbeeld weg omdat ze de taal niet spreken, vanwege hun leeftijd of een beperking. We kijken hoe we drempels kunnen wegnemen.”

Ideeën van anderen
“Dat mensen niet komen, kan ook liggen aan ons aanbod”, gaat Lobke verder. “Als dat zo is, bekijk ik wat voor soort voorstelling er ontbreekt en probeer ik een gezelschap naar De Lievekamp te halen. Lukt dat niet of is er geen geschikte voorstelling, dan gaan we er zelf een produceren. Het liefst ga ik aan de gang met ideeën die ik krijg aangereikt. Zoals met dit idee.”

Scènes over bankieren
“De Waalwijkse acteurs van Trap er niet in bleken scènes te hebben over allerlei oplichterstrucs. Voor 8 mei hebben we ze gevraagd om vooral de scènes te spelen die te maken hebben met bankieren,” aldus Lobke. “Twee van mijn collega’s beantwoorden namelijk tussendoor de vragen uit het publiek,” vult Caroline aan. “Dat hebben ze al vaker gedaan, want we hebben eerder in een andere regio samengewerkt met deze theatergroep.”

Allerhande vragen
“De vragen van bezoekers gingen toen over heel verschillende aspecten”, vertelt Caroline. “Hoeveel geld kan een boef op een dag pinnen met je gestolen pinpas? Ben je strafbaar als je als geldezel bent misbruikt en geld hebt overgeboekt voor criminelen? Of hoe kun je iemand die je vertrouwt je bankzaken laten regelen zonder dat je je inlogcodes geeft? Sommigen willen hun eigen verhaal delen. Ook dat is prima. En we zorgen voor een stand met informatiefolders die mensen kunnen meenemen.”

Duidelijke behoefte
“Ik heb niet lang hoeven nadenken of er behoefte was aan een voorstelling over oplichterstrucs. Dat staat buiten kijf”, aldus Lobke. “Onzekerheid, angst en schaamte spelen rondom dit thema. Daarom is het goed dat we het bespreekbaar maken en mensen ook nog in contact met elkaar brengen.” Daar ziet ook Caroline de meerwaarde van. “Net als Theater van de Stad willen we bij Rabobank graag dat iedereen mee kan doen in de samenleving. Via kunst en cultuur dragen we bij aan de leefbaarheid. Wat dat betreft zitten we op dezelfde lijn.”

Samen optrekken
“Het is ook niet voor het eerst dat we samenwerken”, vertelt Lobke. “Eerder hebben we talentendagen georganiseerd voor jongeren. Ook dat was een idee van Rabobank. Wat ik bij Trap er niet in heel mooi vind, is dat we echt samen met Rabobank optrekken om te zorgen dat de voorstelling er komt. Als ik suggesties krijg uit de samenleving, leunen mensen doorgaans op mij. Nu is het echt fifty fifty. Wij regelen praktische zaken als de kaartverkoop en de techniek, Rabobank zorgt voor informatie over veilig bankieren en publiciteit. Zo vergroten we gezamenlijk de maatschappelijke relevantie van de productie.”