dinsdag
14
jan

Ruud Smulders

Rudiversum

Grote Zaal - 20:15 uur
Cabaret

Zonder twijfel was Ruud Smulders afgelopen seizoen de grootste verrassing van het cabaretlandschap. In zijn programma Rudiversum wisselen slapstick, hiphop, stand-up en improvisatie elkaar af met de snelheid van het licht. Op het toneel weet Smulders op treffende wijze de lach en de traan bijeen te brengen. Alledaagse absurditeiten worden afgewisseld met een bijzonder en persoonlijk verhaal over zijn moeder. Zijn knotsgekke typetjes, gezichtsuitdrukkingen en fantasierijke stemmetjes vormen hierbij de belangrijkste ingrediënten. Een aanrader!

Genomineerd voor de Neerlands Hoop 2024

Uit het juryrapport: Met keiharde overgangen tussen komische, weglachende stand-up over onschuldige thema’s en een bloedserieuze, doorvoelde biecht over de stempel die de alcoholverslaving van zijn moeder drukt op zijn leven en familie, toont Smulders iets dat we nog niet eerder hebben gezien. De naar humor toe gevluchte Smulders laat veelzeggend een enorme bal als een olifant op het podium liggen – waar hij af en toe naar kijkt, maar het vooral niet over heeft. Hij werkt toe naar een troostende slotgedachte voor eenieder die worstelt met de beslissingen van hun naasten vanuit een positie van berusting.

Tip van de programmeur

"Van alle cabaretvoorstellingen die ik als programmeur het afgelopen seizoen heb gezien, is Rudiversum door Ruud Smulders het meest bijgebleven. Hierin stuitert hij op energieke wijze over het toneel om zijn publiek te trakteren op de meest krankzinnige en absurde verhalen. Veel bezoekers hebben tranen van het lachen. Halverwege de avond krijgt zijn programma een onverwachte wending. Absurditeit maakt plaats voor een persoonlijk verhaal over zijn moeder. Een verhaal waarmee hij de hele zaal stil krijgt. Een aantal bezoekers heeft opnieuw tranen. Zij zijn geraakt. Om niet lang daarna weer in een lachstuip terecht te komen. Dat maakt dat Rudiversum een voorstelling is waarin het huilen en het lachen met elkaar vervloeien. Missie geslaagd!"