Theater van de Stad

Met de programmalijn Theater van de Stad zetten wij de deuren van ons theater wagenwijd open! Wij zijn een theater met een hart en zijn er dus voor iedereen. Het bezoeken van een theater is echter niet vanzelfsprekend. Daar willen wij graag, met iedereen uit Oss en omgeving, iets aan doen. Dit doen we op twee manieren: je kunt bij ons zelf optreden of zelf programmeren.

 

 

 

Zelf optreden

We nodigen lokale talenten uit om op te treden op één van onze podia. Heb jij een talent, maar ben je nog niet klaar om dit te presenteren? Dan koppelt De Lievekamp je aan een geschikte professional om jouw weg naar het podium te begeleiden. Of we verbinden je met andere talenten, zodat je samen een optreden kunt verzorgen. Dat hoeft niet direct op ons grootste podium: we hebben verschillende zalen en ook in onze publieksruimtes zijn genoeg opties voor kleine presentaties. Bovendien hoeft dat talent geen podiumkunst te zijn! We zijn op zoek naar talenten in alle soorten en maten die we graag een professioneel podium bieden.

 

 

Zelf programmeren

Wil je niet zelf optreden, maar hou je wél van theater? Ben je creatief of heb je vaak goede ideeën? Heb jij het gevoel dat we voor jou of voor een specifieke doelgroep nog geen geschikte voorstellingen en activiteiten aanbieden? Dan gaan we graag in gesprek!

Met Theater van de Stad geven we iedereen de kans om in de rol van programmeur te kruipen. En met iedereen, bedoelen we ook echt iedereen. Denk bijvoorbeeld aan jongeren, die het liefst met leeftijdsgenoten naar voorstellingen gaan. Of mensen met een andere culturele achtergrond die graag een keer een Cambodjaanse, Turkse of Poolse voorstelling willen bezoeken. We vragen je niet alleen mee te denken over de voorstellingen, maar hopen ook op advies over de randvoorwaarden. Begint de voorstelling misschien te laat op de avond, is de pauze te kort of heeft het publiek meer begeleiding nodig van en naar de zitplaats? Daar kan niemand ons beter over informeren dan het publiek zelf!

 


 

Ik wil steeds meer (nieuwe) mensen kennis laten maken met de magische wereld van theater.

Lobke van der Sanden


 

Voorbeelden uit de praktijk

Lokaal talent

Talenten uit het ongeorganiseerde amateurveld of talenten die zelf misschien niet eens weten dat ze een talent hebben, geven wij een podium met Theater van de Stad. Hoe groot of klein dat podium is, is afhankelijk van het talent en wat diegene al kan en durft.

Zo gaf Walter van Geffen een intieme lezing in theater Marag over zijn eigen dichtwerk, zijn passie voor Toon Hermans, zijn eigen gezondheid en hoe deze dingen met elkaar samenhangen. Het Poëzie Podium Oss organiseerde in de Rabo Zaal een Tribute to Lennaert Nijgh, waarbij lokale dichters en musici gevraagd werd een ode te brengen aan deze meester van de schrijfkunst. Met onze eigen talentenjacht Guts & Glory bieden we jonge talenten een podium in twee categorieën: The Music Edition en The Dance Edition. In samenwerking met Muzelinck mocht Theater van de Stad ook podium bieden aan Kunstmaatjes, een project waarbij basisschoolleerlingen en mensen met een beperking samen werken aan verschillende podiumkunsten en dit nota bene presenteerden in onze Grote Zaal!

Maatschappelijk theater

Een voorstelling in het theater is een prachtig middel om aandacht te vragen voor allerlei zaken die spelen in de maatschappij. Theater van de Stad werkt daarom samen met verschillende Osse partijen om lokale thema’s bespreekbaar en grijpbaar te maken, door middel van een inspirerende theatervoorstelling. In deze voorstellingen staan zeker niet alleen maar professionele spelers op het podium, juist niet! Wie kan een levensverhaal nou beter vertellen dan de ervaringsdeskundigen?

In de voorstelling Stigmaniet stonden cliënten en medewerkers van SMO het Verdihuis uit Oss op de planken om het stigma rondom hun crisisopvang te doorbreken. Voor de tweede keer gaat Theater van de Stad in samenwerking met Indigo en ONS Welzijn een voorstelling programmeren rondom een thema uit de psychiatrische hulpverlening, zoals KOPP-kinderen. De nieuwe Nederlanders, gevlucht uit Syrië, krijgen een podium in de voorstelling I AM HERE. Dit is een samenwerking met Stichting Thuis in Oss en Hertog Zout. In september 2019 vierden we de bevrijding van Oss, waarbij leerlingen van het TBL de verhalen van zeven ouderen die bij de bevrijding waren op kunstzinnige manier een podium gaven, zodat de verhalen voort blijven leven.

Programmering voor ouderen

Zoals iedereen weet, begint ons land te vergrijzen en komen er steeds meer ouderen die door gezondheidsklachten of ouderdom kwetsbaar worden. Een theaterbezoek kan voor deze kwetsbare groep niet meer haalbaar zijn en daar wil Theater van de Stad graag in meedenken bieden.

Zo is er elke derde woensdag van de maand een gezellig meezingconcert in ons Theatercafé. Het concert vindt overdag plaats en het café is volledig toegankelijk voor rollators en rolstoelen. Daarnaast heeft dit jaar de eerste editie van het Senior Song Spektakel plaatsgevonden: een talentenjacht waarbij lokale, muzikale ouderen de kans krijgen hun talent te tonen op een professioneel podium. Met deelnemers tot maar liefst 85 jaar was het een zeer gevarieerd en geslaagd programma. In samenwerking met PRA Muziektheater hebben al meerdere muziek- en dansactiviteiten in de wijken van Oss en in ons theater plaatsgevonden, waar (oudere) wijkbewoners kosteloos aan mee mochten doen. Met ‘Kijk in mijn ogen’ daagt PRA mensen uit om echt contact te maken en gebruikt daarbij dans en muziek als middel. Het resultaat werd in ons theater door meer dan 100 bezoekers bekeken.

 

 

Bevrijd mijn verhaal

Van dit bijzondere project in samenwerking met het TBL is een prachtige aftermovie gemaakt door 412TV. 


 

Heb je een idee of wil je meer weten?

 

Neem dan contact op met Lobke van der Sanden! Als Stadsprogrammeur voert zij Theater van de Stad uit bij theater De Lievekamp. Lobke is altijd op zoek naar nieuw talent en gaat graag met je in gesprek om nieuw programma-aanbod te ontwikkelen. Tegen een eerste gesprek zegt zij nooit nee, dus bel, mail of vul onderstaand formulier in om met haar in contact te komen.

 

Vul hier je naam in


Lobke van der Sanden

Stadsprogrammeur