theatervandestad – De Lievekamp

Theater van de Stad

Bij theater De Lievekamp luisteren we naar de stem van de stad, naar jou dus! Samen ontwikkelen we aanbod voor alle inwoners uit onze stad en streek, zodat iedereen zich welkom voelt in onze zalen. Of grijp de kans om zelf eens op één van onze podia te staan: wij begeleiden je graag. Iedereen heeft immers een talent dat een podium verdient. Alle activiteiten die we op deze wijze ontwikkelen, noemen we Theater van de Stad. 

Maak 't mee bij Theater van de Stad: wees erbij of creëer het zelf! 

 

 

 

 

De aanschuiftafel

Wat herinner jij je nog van de Maasland Sporthal uit Oss? Misschien wel de karakteristieke houten vloer? Deze originele houten vloer krijgt in ons theater een tweede leven als tafelblad én gespreksstarter van de aanschuiftafel. Zoals de naam het al zegt: je schuift gewoon aan! Ideaal dus als je graag naar een voorstelling wilt, maar er niemand zin of tijd heeft om mee te gaan. Vanaf najaar 2021 zal de aanschuiftafel regelmatig bemenst zijn door vrijwilligers van Rotary Club Oss. Voel je vrij en schuif aan!

In samenwerking met Rotary Club Oss wordt de aanschuiftafel bemenst door vrijwilligers met wie je voor of na de voorstelling of in de pauze een praatje kunt maken. Je schuift aan om het verhaal achter de voorstelling te horen, of te horen wat anderen ertoe beweegt om deze te gaan bekijken. Als bij een stamtafel met familie of vrienden schuif je aan en ben je welkom met jouw verhaal, om ook te luisteren naar wat anderen beweegt en bezighoudt.

De tafel is gemaakt in de Wildse Wereld: de plek waar oude materialen een nieuw leven krijgen in frisse ontwerpen. Samen werken Ben van Lith en Bas den Herder aan het sparen van materialen en het vermaken van deze materialen tot nieuwe ontwerpen.

 

 

Voorbeelden uit de praktijk

Lokaal talent

Talenten uit het ongeorganiseerde amateurveld of talenten die zelf misschien niet eens weten dat ze een talent hebben, geven wij een podium met Theater van de Stad. Hoe groot of klein dat podium is, is afhankelijk van het talent en wat diegene al kan en durft.

Het Poëzie Podium Oss organiseerde in de Rabo Zaal een Tribute to Lennaert Nijgh, waarbij lokale dichters en musici gevraagd werd een ode te brengen aan deze meester van de schrijfkunst. Met onze eigen talentenjacht Guts & Glory bieden we jonge talenten een podium in twee categorieën: The Music Edition en The Dance Edition. In samenwerking met Muzelinck mocht Theater van de Stad ook een podium bieden aan Kunstmaatjes, een project waarbij basisschoolleerlingen en mensen met een beperking samen werken aan verschillende podiumkunsten en dit nota bene presenteerden in onze Grote Zaal!

Maatschappelijk theater

Een voorstelling in het theater is een prachtig middel om aandacht te vragen voor allerlei zaken die spelen in de maatschappij. Theater van de Stad werkt daarom samen met het sociaal domein om lokale thema’s bespreekbaar en grijpbaar te maken, door middel van een inspirerende theatervoorstelling. In deze voorstellingen staan zeker niet alleen maar professionele spelers op het podium, juist niet! Wie kan een levensverhaal nou beter vertellen dan de ervaringsdeskundigen?

In de voorstelling Stigmaniet stonden cliënten en medewerkers van SMO het Verdihuis uit Oss op de planken om het stigma rondom hun crisisopvang te doorbreken. Jaarlijks programmeert Theater van de Stad in samenwerking met Indigo en ONS Welzijn een voorstelling rondom een thema uit de psychiatrische hulpverlening, zoals KOPP-kinderen. De nieuwe Nederlanders, gevlucht uit Syrië, krijgen een podium in de voorstelling I AM HERE. Dit is een samenwerking met Stichting Thuis in Oss en Hertog Zout. In september 2019 vierden we de bevrijding van Oss, waarbij leerlingen van het TBL de verhalen van zeven ouderen die bij de bevrijding waren op kunstzinnige manier een podium gaven, zodat de verhalen voort blijven leven.

programmering voor ouderen

Zoals iedereen weet, begint ons land te vergrijzen en komen er steeds meer ouderen die door gezondheidsklachten of ouderdom kwetsbaar worden. Een theaterbezoek kan voor deze kwetsbare groep niet meer haalbaar zijn en daar wil Theater van de Stad graag in meedenken.

Zo is er elke derde woensdag van de maand een gezellig meezingconcert in ons Theatercafé. Het concert vindt overdag plaats en het café is volledig toegankelijk voor rollators en rolstoelen. Daarnaast heeft in 2019 de eerste editie van het Senior Song Spektakel plaatsgevonden: een talentenjacht waarbij lokale, muzikale ouderen de kans krijgen hun talent te tonen op een professioneel podium. Met deelnemers tot maar liefst 85 jaar was het een zeer gevarieerd en geslaagd programma. In samenwerking met PRA Muziektheater hebben al meerdere muziek- en dansactiviteiten in de wijken van Oss en in ons theater plaatsgevonden, waar (oudere) wijkbewoners kosteloos aan mee mochten doen. Met Kijk in mijn ogen daagt PRA mensen uit om echt contact te maken en gebruikt daarbij dans en muziek als middel. Het resultaat werd in ons theater door meer dan 100 bezoekers bekeken.